Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Czarnogórskie wina – czyli co pić

Dlaczego warto odwiedzić Czarnogórę? Z pewnością jedną z pierwszych odpowiedzi na jakie traficie to piękne widoki (Zatoka Kotorska, najgłębszy kanion w Europie, piaszczyste plaże), wyższa średnia temperatura w roku niż w Polsce, czy też wspaniała kuchnia. Wszystko to jest prawdą, jednak w tym wpisie chcielibyśmy przybliżyć Wam jeden, szczególny dział, który podchodzi pod kategorię “kuchnia” – czarnogórskie wina.

Tradycja uprawy winorośli w Czarnogórze

Tradycja winna w tym regionie jest bardzo bogata. Według oficjalnych informacji wszystko zaczęło się już w II w.p.n.e, a to za sprawą bardzo podatnego klimatu na tego typu uprawy. W państwie ilirijskim (obecnie terytorium Czarnogóry) zaczęto sadzenie winorośli na Brzegach Jeziora Szkoderskiego. Duży wkład w rozwój winiarstwa mieli Rzymianie, po których pozostały wzmianki o gatunkach oraz o warunkach uprawy.

Kamieniem milowym było panowanie króla Nikoli I (przełom XIX i XX wieku), który zapowiedział, że każdy żołnierz, który pochodzi z regionu winnego, ma obowiązek zasadzenia 200 krzewów. To bezpośrednio przyczyniło się do znacznego zwiększenia produkcji  w tym regionie i czarnogórskie wina zawitały do wielu domów. Pierwsza specjalistyczna spółdzielnia winiarska została otwarta w 1911 roku, co dało dalszy, sprawniejszy bieg historii. Trunek ten zdobywał wiele nagród, przez co co raz chętniej był spożywany na europejskich dworach.

Źródło: http://masanovic.blogspot.com/

Źródło: http://masanovic.blogspot.com/

Po pierwsze Vranac

Najbardziej znanymi szczepami uprawianymi na terenie Czarnogóry są cabernet sauvignon i chardonnay. Bezsprzecznym liderem jeśli chodzi o wino czerwone jest Vranac, który stanowi aż 70% upraw winnych. W przypadku wina białego, prym wiedzie Krstac. Obydwie odmiany są uprawiane od ponad 2000 lat!

Sama nazwa “vranac” oznacza bardzo czarnego konia. Nawiązanie jest do koloru trunku, który jest bardzo wyrazisty (czerwień), a smak niekiedy przybiera postać nieco pikantną. Wyczuwane mogą być wiśnie oraz cynamon Gatunek ten jest możliwy do spotkania jedynie w Czarnogórze, Serbii oraz Macedonii.

Krstac

Źródło: http://www.snipview.com/

Źródło: http://www.snipview.com/

Białe wino Krstac uprawiane głównie na południu Czarnogóry (okolice Podgoricy). Na innych gruntach, których dokonywano prób sadzenia wszystko kończyło się fiaskiem. Swój jasny kolor zapewnia zielonkawo-białym winogronom, zaś nazwę kształtu swojej kiści, która jest średniej wielkości i przypomina krzyż (krst).

Szlak winny? Obowiązkowo Ulcinj!

Ulcinj, najdalej na południe wysunięte miasto kraju jest jeden z punktów, który wymaga szczególnej uwagi. Historia miasta jest bardzo burzliwa, a przez wśród rządących  przewijają się Rzymianie, Słowianie, Mongołowie (atak w XIII wieku) czy Wenecjanie. Należy pamiętać również o Turkach Osmańskich, którzy wkład w kształtowanie kultury mieli nie mniejszy niż piraci algierscy, którym to podarowano to miasto. Dzięki tym ostatnim rozwinął się handel niewolnikami.

Jaki związek ma Ulcinj z winami? Odpowiedź brzmi Briska Gora. Są to jedyne zbocza góry, na których jest prowadzona działalność winna w tej okolicy. Wszystko za sprawą dużego odsetku ludności albańskiej zamieszkującej te tereny, która to nie trudni się uprawą winorosłi. Świetne warunki upraw zapewnia klimat – przyrównywany jest do tego z Hiszpanii. To sprawia, że regionalna winnica (posiadająca kilkanaście tysięcy krzewów) jest cenionym producentem za granicą, co potwierdzają nagrody, które regularnie zdobywa.

Odwiedzając ten piękny kraj w czasie jednego ze studenckich wyjazdów nie wahajcie się więc skosztować czarnogórskie wina – kto wie czy nie zawrócą Wam w głowach bardziej niż malownicze krajobrazy łączące góry i morze ;)

Share this post
  , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *