Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Łatwe przepisy na wyjazd studencki

Szykujecie się na wyjazd studencki, widzicie, że w ofercie jest zakwaterowanie w apartamentach z kuchnią i od razu zapala Wam się czerwona lampka: “ale to co ja będę więc jeść na wyjeździe?!”? Bez obaw! Gotowanie dla siebie wcale nie musi być ciężkie a przy tym może być świetnym sposobem na integrację i wspólną zabawę. Co zaś dla studentów najważniejsze – często jest dużo tańsze (i pyszniejsze) od wyżywienia oferowanego przez hotel. Żeby Wam to udowodnić przedstawiamy wyjątkowe przepisy na wyjazd, które łączą w sobie to co najistotniejsze: są smaczne, łatwe i tanie!

blog_przepisy (1)

Możemy je zrobić zarówno we Włoszech i na każdym innym wyjeździe z SHAKE IT!

Prawdziwy sos bolognese powinien zostać zrobiony z soczystych, dojrzałych pomidorów, ale my robimy go w trochę uproszczonej, ale równie smacznej ;D  wersji  z pomidorów z puszki. Na wyjeździe jak sami się przekonacie każda minuta jest ważna, a jeść trzeba ;) Jeśli mielibyście problem z kupieniem mięsa mielonego, kiełbasa też się nadaje^^

Co nam się przyda (na około 4 porcje):

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (jeśli oczywiście lubicie)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250g mięsa mielonego lub kiełbasa
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • ser żółty do posypania
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, suszona bazylia, oregano, tymianek, co tam macie)
  • olej do smażenia

blog_przepisy (2)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy (nie musimy bardzo drobno), jeśli się zdecydujecie na czosnek to go siekacie i dodajecie.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilka sekund.
  3. Na patelnie dodajemy mięso i smażymy aż nie będzie surowe (a kiełbasę aż się zarumieni).
  4. Pomidory z puszki rozdrabniamy widelcem i dodajemy do mięsa.
  5. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy przecier pomidorowy.
  6. Sos dusimy na średnim ogniu i na koniec dodajemy pieprz.
  7. W czasie gdy sos się dusi gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu.
  8. Makaron przekładamy na talerz, na górę kładziemy sos i całość posypujemy startym serem. Smacznego!

blog_przepisy (3)

Jest to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Możecie zrobić go z czymkolwiek chcecie. Może być na słodko, albo słono wedle waszego uznania. A jego największą zaletą jest to, że robi się go kilka minut i jest przepyszny!

Co nam się przyda (1 omlet):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego
  • jeśli na słodko: dowolne owoce albo dżem, miód, śmietana (co tylko chcecie)
  • na słono: np. szynka, pieczarki, kiełbasa itd.
  • olej do smażenia

blog_przepisy (5)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy widelcem (chyba, że mamy mikser)
  2. Dodajemy mąkę i mleko
  3. Całość mieszamy
  4. Dodatki można dodać do środka lub dopiero po usmażeniu
  5. Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnie i odrobiną oleju
  6. Smażymy na małym ogniu, a gdy się zarumieni przekręcamy na drugą stronę
  7. Na koniec możemy ozdobić go jak tylko chcemy. Violà!

blog_przepisy (6)

Chyba nie musimy mówić, że lemoniada na gorące dni jest idealna!

Co nam się przyda:

  • 2 szklanki świeżych malin
  • cytryna
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • kostki lodu

blog_przepisy (7)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zasypcie maliny cukrem, aby puściły sok.
  2. Następnie maliny należy zmiksować
  3. Dodajemy wodę i sok z cytryny
  4. Dokładnie mieszamy
  5. Najlepiej smakuje podane z kostkami lodu.
  6. Można też udekorować świeżymi malinami i listkami mięty J

blog_przepisy (9)

Sałatka na bazie rukoli to świetny pomysł dla wszystkich, którym brakuje czasu na gotowanie, nie mają talentu lub po prostu są zbyt leniwi aby wyczarować coś wymyślnego. Danie to gości na naszym stole bardzo często, a więc do dzieła!

Lista zakupów na około 4 porcje:

  • Pudełko rukoli
  • Puszka łososia/tuńczyka
  • 4 jajka
  • 4 pomidory- świeże
  • Suszone pomidory
  • Ziarna słonecznika
  • Ser feta
  • Kukurydza konserwowa
  • Ewentualnie czerwona fasola konserwowa
  • Sos sałatkowy
  • Oliwa

blog_przepisy (10)

Teraz czas dowiedzieć się jak to wszystko jest zrobione:

  1. Nastawiamy wodę, wrzucamy jajka i gotujemy 10 minut.
  2. W Międzyczasie myjemy dokładnie rukolę, następnie rozkładamy równe porcje na 4 talerze/
  3. Otwieramy puszkę tuńczyka i odsączamy olej do miseczki do której później wrzucamy sos sałatkowy i dolewamy oliwy koniecznie na koniec mieszając.
  4. Ser feta kroimy w kosteczkę i posypujemy nim rukolę
  5. Kroimy pomidory w dowolne kształty a następnie układamy je w estetyczny sposób na rukoli
  6. Dokładamy pokrojone wcześniej suszone pomidory
  7. Kroimy ugotowane jajka a następnie układamy je na talerzu
  8. Tuńczyk również powinien się tam znaleźć
  9. Wszystko posypujemy kukurydzą fasolą i słoneczkiem
  10. A na koniec polewamy sosem i możemy pałaszować.

Przepis jest zdrowy, i dziecinnie prosty, do zrobienia wszędzie, zwłaszcza na wyjeździe kiedy nie chcemy poświęcać czasu na gotowanie a jednak trzeba coś jeść.

blog_przepisy (11)

Dobry pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację!

Lista zakupów, ilość składników dobieramy według uznania:

  • Jajka
  • Ser
  • Masło
  • Szynka
  • Pomidory
  • Cebulka

blog_przepisy (12)

Jak to robimy?

  1. Jajka rozbijamy i mieszamy w oddzielnej miseczce.
  2. Szynkę i ser i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Pomidora obieramy i również kroimy na drobne kawałki.
  4. Masło roztapiamy na patelni do uzyskania złotego koloru, następnie wrzucamy cebulkę.
  5. Kiedy cebulka ma już złoty kolor dodajemy szynkę którą podsmażamy.
  6. Na koniec dodajemy jajka pomidory i ser.
  7. Mieszamy do uzyskania lekko ściętej konsystencji.

blog_przepisy (13)

Lista zakupów dla czterech osób:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki maki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

blog_przepisy (14)

Sposób wykonania:

  1. Cebulkę i ziemniaki obieramy.
  2. Na tarce o małych otworach ścieramy ziemniaki i cebulkę.
  3. Powstałą masę wylewamy na sitko i odsączamy.
  4. Ziemniaki mieszamy z mąką i jajkami.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Aby masa nie ciemniała możemy do niej dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
  7. Placki smażymy na złoty kolor.
  8. Podajemy je z jogurtem lub śmietaną.

Zaopatrzeni w takie przepisy możecie być pewni, że ani głód ani nuda kulinarna nie czekają Was na najbliższym wyjeździe studenckim :) SHAKE IT! Team życzy wszystkim smakowitych wakacji!

Share this post
  , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *