Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Alkohol w różnych krajach Europy

Od dawna wiadomo, że SHAKE IT! kojarzy się nie tylko z najtańszymi wyjazdami studenckimi, wspaniałą atmosferą,  wykwalifikowaną i szaloną kadrą, odpoczynkiem, wspomnieniami na całe życie i mnóstwem poznanych ludzi. SHAKE IT! to grube melanże – kiedy słyszysz tę nazwę od razu wiesz, że będzie się działo, jak również nieprzerwana przygoda i otwartość na nowe doznania. Podróżując macie możliwość m.in. degustacji alkoholi charakterystycznych dla danego kraju – aby pomóc Wam w doborze idealnych trunków na wszystkie słoneczne dni i nocne wojaże tegorocznych wakacji postanowiliśmy przygotować Alkoholowy Rozkład Jazdy. Oto kilka ciekawostek na temat alkoholi w krajach, do których w tym roku zawita SHAKE IT!

ALKOHOL w CZARNOGÓRZE

Zacznijmy od czarnogórskiego wina –  Vranac i Krastac. Obydwa napoje produkowane są z winorośli – Vranac z czerwonej a Krastac z białej. Oferowane w Czarnogórze wina kapslowane są nie rocznikowe, korkowane zaś to wina rocznikowe.  Innym popularnym alkoholem w tym kraju jest rakija – śmiało można powiedzieć, iż jest wręcz narodowym trunkiem tego bałkańskiego kraju. Ta najpowszechniej kupowana produkowana jest również z winorośli. Zwyczaj mówi, że kieliszka rakiji nie przechyla się na raz, a delikatnie się go sączy… (ale wiadomo jak to bywa). Na plażowanie oczywiście polecamy lżejszy trunek pod postacią piwa. Jakie piwo pije się w tym kraju? Rodzimy Nikisic. Browar produkuje zwykłego lagera, czasami wzbogacanego aromatami np. limonką. Poza tym często spotyka się serbskiego Jelena oraz duńskiego Tuborga. Z ciekawostek można dostać także piwo produkowane w Kosowie o nazwie Peja. Ponadto pijąc alkohol z Czarnogórcami dobrze jest przyjąć ich zwyczaje. Wznosząc toast – Żivjeli – i stukając się szkłem należy pamiętać o tym, aby patrzeć sobie prosto w oczy.

ALKOHOL w CHORWACJI

Chorwacja może się pochwalić doskonałej jakości alkoholem. Gorąco polecanym przez Chorwatów oraz chwalonym przez turystów piwem jest Ožujsko i Karlovačko. Travarica, czyli ziołowa rakija, jest zwykle podawana na początku posiłku, razem z suszonymi figami. Warto wspomnieć, że Chorwaci lubią dodawać tego trunku do potraw – przykładem może być sałatka podawana do obiadu „zakrapiana” właśnie rakiją. Oprócz piwa i rakiji w tym kraju można napić się znakomitego wina. Otóż, w Chorwacji wyróżnia się dwa makroregiony produkcji wina: kontynentalny i nadmorski. W Chorwacji kontynentalnej powstają głównie białe i czerwone wina w stylu środkowo-europejskim. Smakosze powinni pamiętać, że warto wybierać butelki z napisami vrhunsko vino i kvalitetno vino, natomiast unikać tych opatrzonych nazwą stolno vino, gdyż są o wiele gorszej jakości. Jednakże, najsłynniejszym dalmackim winem jest Prošek, przypominający włoskie vinsanto (słodkie, ale z równoczesną sporą kwasowością).  Wznosząc toast którymkolwiek z chorwackich alkoholi wypowiemy sakramentalne: Zdravlje!

ALKOHOL we WŁOSZECH

Włochy to doskonałe miejsce dla turystów degustujących się w wyszukanych alkoholach. Nie tylko specjalizują się w wytwarzaniu oraz produkcji alkoholi mocnych ale również win i likierów takich jak słynne Amaretto, które jest wyjątkowym, włoskim likierem produkowanym z słodkich i gorzkich migdałów, pestek moreli, wanilii i ziół. W tym kraju charakterystyczne są również takie napoje procentowe jak: Grappa – silny, 40-50% alkohol o charakterystycznym smaku i wyrazistym zapachu, Campari – czerwony ziołowy likier o gorzkim smaku, który nadaje mu pomarańczowa skórka, Wermut – bardzo aromatyczny, biały lub czerwony napój alkoholowy, który zawdzięcza swój smak użytym do produkcji przyprawom i ziołom – szałwii, piołunowi, gałce muszkatołowej, kolendrze (Martini Rossi, Martini Bianco, Cora, Cinzano ). Piwa we Włoszech pije się jeszcze stosunkowo mało ale specjalnie dla koneserów złotego napoju z pianką: najpopularniejsze piwa włoskie to Peroni Angelo Poretti. Lekkie, doskonałe w smaku, idealne na upalny dzień. Najczęściej słyszane włoskie toasty to „cin cin” („proszę, proszę”), lub „alla salute” (na zdrowie), czy wreszcie „cento di questi giorni” (odpowiadające polskiemu „sto lat”). Więcej o włoskich drinkach możecie poczytać w naszym kolejnym wpisie na blogu.

ALKOHOL w GRECJI

Jednym z najstarszych win greckich jest Retsina, do której  dodawana jest żywica z sosny. Bardzo charakterystycznym trunkiem dla Grecji jest również Ouzo – grecka wódka o smaku anyżkowym. Produkuje się je z precyzyjnej kombinacji tłoczonych winogron, ziół i jagód. Najczęściej podawana jest z lodem albo maksymalnie schłodzona. Krystaliczne ouzo po dodaniu kostek lodu zabarwia się na biało. Temu trunkowi towarzyszą zazwyczaj lekkie przekąski zwane mezedes. Bedąc w Grecji warto także spróbować Metaxy. Ta specjalność powstaje w wyniku destylacji wina pochodzącego z silnie dojrzałych winorośli bogatych w cukier. Doceniane jest także Tsipouro, które wytwarza się  tylko w Grecji. Najbardziej znanym i lubianym przez turystów piwem są piwa Mythos i Amstel. Tak, więc wczasowicze Στην υγειά μας! [Stin ighia mas!] – Na zdrowie!

Wyposażeni w taką wiedzę możecie śmiało wyruszać na wakacyjne wojaże. Nie bójcie się nowych doznań – bądźcie otwarci na wszystkie możliwości, które napotkacie na swej drodze, gdyż nigdy nie wiecie, za którym zakrętem czeka na Was przygoda życia.

Share this post
  , , , , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *