Nie wiemy jak Wy, ale SHAKE IT! Team lubi się ogrzać w takie zimowe dni jak teraz. Najlepsze jest kobiece ciało… no chyba, że jesteś kobietą i wolisz męskie… nie ważne, do rzeczy: co jest najlepszym zamiennikiem ciała drugiego człowieka? Nie wiesz? Eh… oczywiście GRZANIEC!
Wino, piwo, dla koneserów miód! Historia grzańców w Polsce sięga średniowiecza – grzane wino było traktowane jako lekarstwo w mroźne, zimowe dni. A pitny miód – słodycz licząca ponad 1000 lat był najbardziej popularnym trunkiem naszych praojców!
Wszystko pięknie, ale jak to zrobić? A najlepiej żeby było przy okazji tanio i smacznie.
Procedura przygotowania grzańca jest prosta:
- Lecimy do sklepu, np. do sklepu na literkę B i kupujemy dobre (tanie) wino lub piwo. Piwo najlepiej jasne. Czemu? Ciemne piwa przeważnie mają bardzo wyrazisty smak, co w połączeniu z przyprawami daje mało zadowalający efekt. Co do rodzaju wina, koniecznie czerwone i półsłodkie.
- Kolejnym ważnym elementem niezbędnym w naszej podróży do krainy grzańców (poza oczywiście ogniem) jest GARNEK – najlepiej duży.
- Teraz należy przygotować PRZYPRAWY: polecam wymieszanie wszystkich w małej misce i wsypanie naraz. Co do samych przypraw:
- Podstawą jest imbir. Świetnie pieści nasze kubki smakowe i rozgrzewa gardło. Z doświadczenia wiem, że porządna szczypta wystarczy na jedną butelkę 0,7l wina.
- Kolejną niezbędną przyprawą są goździki. Nadają aromatu i ostrości.
- Trzecim podstawowym elementem jest cynamon. Z jednej strony słodki, a z drugiej ostrawy.
To są trzy podstawowe przyprawy, dodatkowo można dodać pieprzu dla ostrości lub np. wanilii dla słodyczy. Jeżeli jesteście leniwi to po prostu kupcie przyprawę do grzańca (suckers).
- Dobra, mam alkohol, mam przyprawy, mam garnek… co dalej? Alko wlewamy do garnka, podgrzewamy i tutaj najważniejsze – nie doprowadzamy do wrzenia, choć ciężko czasem mieć termometr w oku… ale grzańców się nie gotuje, je się PODGRZEWA. W trakcie podgrzewania dodajemy przyprawy. Dla leniwych jest zawsze mikrofalówka jako alternatywa dla garnka. Z kolei dla wytrwałych można naszego grzańca wzmocnić, np. dodając wódki albo whisky. Ta druga, gdy jest dobrej jakości, nadaje wspaniałego posmaku w kompozycji z przyprawami!
Przykładowe przepisy na zimowe grzańce
Specjalnie dla was przygotowaliśmy garść przepisów na różnego rodzaju grzane napoje. Oczywiście ich końcowe doprawienie zależy od gustu. Nasze propozycje to:
Grzane czerwone wino:
- 0.7 l wina półsłodkiego
- 1 łyżeczka goździków
- ½ łyżeczki cynamon
- szczypta imbiru
- odrobina pieprzu
Grzane białe wino:
- 500ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
- plastry limonki
- plastry cytryny
- plastry pomarańczy
- 8 goździków
- gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
Grzane piwo:
- 0.5l piwa
- 1 łyżka miodu ( lub cukru )
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- kilka goździków
- plaster pomarańczy
Grzany miód pitny (2 porcje):
- 4 łyżki miodu
- 2 plastry cytryny
- orzech włoski
- goździki
- cynamon
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki ciemnego rumu 37,5%
Grzany cydr (2 porcje):
- 350-400ml cydru (na 2 osoby)
- mała laska cynamonu
- dwa goździki
- 1-2 kopiaste łyżki miodu/brązowego lub białego cukru (opcjonalnie)
- kawałek skórki otartej z cytryny/pomarańczy
Bombardino:
- 1/3 szklanki adwokatu
- 1/3 szklanki brandy lub whisky
- bita śmietana
- kakao/czekoladowe wiórki do posypania