Chat with us, powered by LiveChat
Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Zimowe grzańce

Nie wiemy jak Wy, ale SHAKE IT! Team lubi się ogrzać w takie zimowe dni jak teraz. Najlepsze jest kobiece ciało… no chyba, że jesteś kobietą i wolisz męskie… nie ważne, do rzeczy: co jest najlepszym zamiennikiem ciała drugiego człowieka? Nie wiesz? Eh… oczywiście GRZANIEC!

Wino, piwo, dla koneserów miód! Historia grzańców w Polsce sięga średniowiecza – grzane wino było traktowane jako lekarstwo w mroźne, zimowe dni. A pitny miód – słodycz licząca ponad 1000 lat był najbardziej popularnym trunkiem naszych praojców!

Wszystko pięknie, ale jak to zrobić? A najlepiej żeby było przy okazji tanio i smacznie.

Procedura przygotowania grzańca jest prosta:

  1. Lecimy do sklepu, np. do sklepu na literkę B i kupujemy dobre (tanie) wino lub piwo. Piwo najlepiej jasne. Czemu? Ciemne piwa przeważnie mają bardzo wyrazisty smak, co w połączeniu z przyprawami daje mało zadowalający efekt. Co do rodzaju wina, koniecznie czerwone i półsłodkie.
  2. Kolejnym ważnym elementem niezbędnym w naszej podróży do krainy grzańców (poza oczywiście ogniem) jest GARNEK – najlepiej duży.
  3. Teraz należy przygotować PRZYPRAWY: polecam wymieszanie wszystkich w małej misce i wsypanie naraz. Co do samych przypraw:
    • Podstawą jest imbir. Świetnie pieści nasze kubki smakowe i rozgrzewa gardło. Z doświadczenia wiem, że porządna szczypta wystarczy na jedną butelkę 0,7l wina.
    • Kolejną niezbędną przyprawą są goździki. Nadają aromatu i ostrości.
    • Trzecim podstawowym elementem jest cynamon. Z jednej strony słodki, a z drugiej ostrawy.

    To są trzy podstawowe przyprawy, dodatkowo można dodać pieprzu dla ostrości lub np. wanilii dla słodyczy. Jeżeli jesteście leniwi to po prostu kupcie przyprawę do grzańca (suckers).

  4. Dobra, mam alkohol, mam przyprawy, mam garnek… co dalej? Alko wlewamy do garnka, podgrzewamy i tutaj najważniejsze – nie doprowadzamy do wrzenia, choć ciężko czasem mieć termometr w oku… ale grzańców się nie gotuje, je się PODGRZEWA. W trakcie podgrzewania dodajemy przyprawy. Dla leniwych jest zawsze mikrofalówka jako alternatywa dla garnka. Z kolei dla wytrwałych można naszego grzańca wzmocnić, np. dodając wódki albo whisky. Ta druga, gdy jest dobrej jakości, nadaje wspaniałego posmaku w kompozycji z przyprawami!

Przykładowe przepisy na zimowe grzańce

Specjalnie dla was przygotowaliśmy garść przepisów na różnego rodzaju grzane napoje. Oczywiście ich końcowe doprawienie zależy od gustu. Nasze propozycje to:

Grzane czerwone wino:
  • 0.7 l wina półsłodkiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki cynamon
  • szczypta imbiru
  • odrobina pieprzu

 

Grzane białe wino:
  • 500ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • plastry limonki
  • plastry cytryny
  • plastry pomarańczy
  • 8 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu

 

Grzane piwo:
  • 0.5l piwa
  • 1 łyżka miodu ( lub cukru )
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • kilka goździków
  • plaster pomarańczy

Grzany miód pitny (2 porcje):
  • 4 łyżki miodu
  • 2 plastry cytryny
  • orzech włoski
  • goździki
  • cynamon
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki ciemnego rumu 37,5%

 

Grzany cydr (2 porcje):
  • 350-400ml cydru (na 2 osoby)
  • mała laska cynamonu
  • dwa goździki
  • 1-2 kopiaste łyżki miodu/brązowego lub białego cukru (opcjonalnie)
  • kawałek skórki otartej z cytryny/pomarańczy

 

Bombardino:
  • 1/3 szklanki adwokatu
  • 1/3 szklanki brandy lub whisky
  • bita śmietana
  • kakao/czekoladowe wiórki do posypania

Życzymy udanego gotowania i jeszcze przyjemniejszej konsumpcji domowej roboty grzanych napojów!

Share this post
  , , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *