Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Jak żyć zdrowo? Skutki picia piwa

Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych wśród studentów. Czy jednak każdy ze studentów, który sięga po piwo wie jakie są negatywne i pozytywne skutki spożywania tego trunku? Każdy prawdziwy student odpowie, że pozytywnym skutkiem jest upojenie alkoholowe natomiast negatywnymi skutkami są kac i częste wychodzenie do ubikacji, ale są również inne kwestie, z których większość z nas nie zdaje sobie sprawy.

Tradycyjnie piwo, podobnie jak chleb, było uznawane za produkt pierwszej potrzeby. Okazuje się, że przyczyna tego ma także wytłumaczenie naukowe. Udowodniono prozdrowotny wpływ piwa m.in. na układ krwionośny, nerki, mózg. Jak wszystko co dobre, piwo nie jest dobre jednak dla każdego. Podobnie jak inne napoje alkoholowe, pite w nadmiarze może się przyczynić do uszkodzenia wątroby.

Prozdrowotny wpływ piwa na nasze zdrowie spowodowany jest zawartością witamin. Ten napój alkoholowy zawiera:

  • magnez,
  • selen,
  • potas,
  • fosfor,
  • biotynę,
  • witaminy z grupy B

Piwo jest również wolne od cholesterolu oraz nie zawiera tłuszczu. Skład piwa różni się w zależności od rodzaju. Piwa typu light są uboższe w węglowodany a co za tym idzie w energię. Im piwo ma więcej procent alkoholu tym, jest bardziej kaloryczne. Także zawartość składników mineralnych będzie się różnić między piwami jasnymi a ciemnymi.

blog_piwo

Źródło: www.thefutureofhealthnow.com

Inne własności piwa wpływające korzystnie na nasze zdrowie to :

  • Profilaktyka chorób serca oraz zapobieganie utracie gęstości mineralnej kości – stwierdzono, że picie piwa może zapobiegać utracie gęstości mineralnej kości;
  • Zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni nerkowych – badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że regularne spożycie piwa zmniejsza tendencję do tworzenia się kamieni nerkowych;
  • Zmniejszenie poziomu stresu – umiarkowane spożycie może dać nam relaks czy pomóc się odstresować a jak wiadomo stres jest przyczyną wielu chorób;
  • Działanie antynowotworowe – chmiel, który jest wykorzystywany w produkcji piwa, zawiera w sobie flawonoid mający działanie antynowotworowe – ksantohumnol. Wstępne testy tej substancji dają nadzieję na jej wykorzystanie w profilaktyce nowotworów prostaty i jelita grubego;
  • Spowolnienie procesów starzenia – substancje zawarte w chmielu przyczyniają się do hamowania procesów zapalnych.

Wydaje się, że picie piwa powoduje same pozytywne skutki, ale to nie jest jednak prawda. Jednym z negatywnych wpływów częstego spożywania piwa jest tycie. Napój ten sam w sobie nie zawiera tłuszczu jednak 1 g alkoholu ma aż 7 kcal, czyli tylko o 2 mniej niż taka sama ilość tłuszczu. Przeciętnie szklanka piwa ma około 120 kcal. Tycie wynika także z tego, że najczęściej szklance piwa towarzyszy jakaś przekąska – orzeszki, chipsy, paluszki. Picie piwa nie jest też najczęściej skojarzone ze zdrowym stylem życia. Fani piwa najczęściej jedzą tłusto i mają małą aktywność fizyczną. Wszystko to w efekcie może powodować nadprogramowe kilogramy.

Nadmierne picie alkoholu powszechnie znane jest jako przyczyna uszkodzenia wątroby oraz doprowadza do obciążenia nerek.

Nasuwa się wniosek, że ograniczone picie piwa może mieć pozytywne skutki na nasz organizm, ale kiedy przekroczymy granicę rozsądku trunek ten może stać się przyczyną chorób i tycia. Z tego względu SHAKE IT! Team życzy byście nadchodzące studenckie lato witali nie tylko z piwem w ręku ale również z umiarem na podorędziu. Na zdrowie!

Share this post
  , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *