Chat with us, powered by LiveChat
Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Jak żyć zdrowo? Włoskie dania część II

Powracamy z naszym przewodnikiem po najbardziej znanych, najsmaczniejszych i w ogóle najbardziej SHAKE IT! daniach Włoch. OSTRZEGAMY! Czytanie tego artykułu niezawodnie kończy się bardziej lub mniej kontrolowanym śliniotokiem więc lepiej zaopatrzcie się w michę czegoś pożywnego (najlepiej oczywiście pysznej włoskiej pasty) i dopiero siadajcie do lektury.

10. Lasagne

Jeden z najstarszych przepisów na makaron opierający się głównie na naprzemiennym układaniu warstw makaronu, mięsa, sosu i sera. Niby tak mało a zarazem tyle smaku zawarte jest w tym jednym słowie. Nic dziwnego, że Garfield oszalał totalnie na jej punkcie! Sami bez zmrużenia oka potrafimy godzinami przeszukiwać knajpki włoskiego miasta w poszukiwaniu tej najsmaczniejszej. Istnieje wiele odmian tego podstawowego przepisu od najbardziej tradycyjnej lasagne alla Bolognese z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, przez mniej znane w Polsce Lasagne Napoletana z pulpetami, kiełbasą oraz serami ricotta i mozzarella i wiele innych.

11. Ossobuco alla Milanese

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,123892,11181344,Osso_buco__krok_po_kroku.html

Ossobuco to danie mediolańskie, pochodzące z XIX wieku a obecnie stanowiące dumę miasta. Kawał cielęciny duszony w białym winie, bulionie wołowym i warzywach to nie tylko solidny i krzepiący posiek ale przede wszystkim głębia aromatów zalewająca podniebienie. Nazwa tej potrawy pochodzi z lokalnego dialektu i oznacza dosłownie „kość z dziurą”. Tradycyjnie cielęcinę przyprawia się tuż przed podaniem gremolatą – mieszanką startej skórki cytryny, czosnku i drobno posiekanej pietruszki. Zdradzimy Wam jeszcze jeden mały sekret: ossobuco najlepiej smakuje w towarzystwie szafranowego risotto.

12. Panzanella

Ciężko pomyśleć o bardziej typowej potrawie Toskanii a nawet o lepszym przedstawicielu „cucina povera” (włoskiej kuchni biednych – coś idealnego dla studentów ;)). Jest to pyszna i zdrowa sałatka z grzanek i pomidorów, podawana zazwyczaj w trakcie gorących miesięcy lata. Tego rodzaju smakołykami rolnicy zajadali się już w XIV wieku choć wtedy sałatki chlebowe składały się raczej z cebuli ze względu na brak dostępu jeszcze do pomidorów. Obecnie wzbogaca się ją dodatkowo ogórkami, świeżą bazylią i skrapia oliwą z oliwek połączoną z octem.

13. Cicchetti

Odpowiednik hiszpańskiego tapas, cicechetti to drobne talerzyki przekąsek o rozsądnych cenach, podawane zwyczajowo w tradycyjnych weneckich barach z winem, zwanych bacari. Na takim talerzyku może znaleźć się prawie każdy smakołyk – od serca karczocha, przez kąski dorsza w śmietanie aż po grzanki z pysznymi włoskimi pomidorami czy ciągnącym się serem. Oczywiście posiłek taki nie może obyć się bez kieliszka wina w ręce.

14. Caponata

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/classic-caponata-232539

Kuchnia sycylijska to smakowita mieszanka wpływów greckich, arabskich i hiszpańskich. Jeśli jednak mielibyście spróbować tutaj tylko jednego dania niech to będzie caponata – ukochany przez Sycylijczyków bakłażan w intrygującym słodko-kwaśnym sosie. To co uwielbiamy w nim najbardziej to fakt, że nie posiada jednego utartego przepisu. Zazwyczaj składa się na niego dodatkowo cebula, seler, kapary i tak naprawdę dowolne warzywa jakie akurat kucharz ma pod ręką – czasem nawet trafią się rodzynki czy ośmiornica. Dzięki temu w każdym miejscu zakosztujecie lekko odmiennej potrawy a smak caponaty nigdy Wam się nie znudzi.

15. Burrata

Jeśłi jesteście fanami mozzarelli to to danie jest dla Was. Buratta pochodząca z regionu Puglia to puszyste serowe połączenie mozzarelli ze świeżą śmietaną. Idealnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju daniami: makaronem, sałatkami, kanapkami, ale jej prawdziwe piękno wychodzi na wierzch przy prostym plastrze na kawałku pieczywa z dodatkiem odrobiny pesto. Tej przyjemności lepiej nie odkładać na później, gdyż burrata powinna być smakowicie spałaszowana w ciągu dnia od produkcji.

16. Minestrone

To nic innego jak duża micha pożywnej, warzywnej zupy z typowych dla danej pory roku składników. Często by była jeszcze bardziej sycąca (szczególnie gdy pałaszujemy ją w zimowych miesiącach) dodawany jest do niej dodatkowo makaron albo ryż a czasem nawet pulpeciki mięsne. Jednym słowem gdy zamówicie w różnych regionach Włoch minestrone nigdy w pełni nie możecie się spodziewać co otrzymacie ale zawsze możecie mieć pewność że będzie to aromatyczny wywar ze świeżych, sezonowych warzyw.

17. Panna Cotta

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwyczajny pudding ale panna cotta to znacznie więcej niż tylko to co napotyka oko. Ta śmietanowa wieża podawana z szeregiem dodatków – sosami karmelowymi, świeżymi owocami, musami tropikalnymi – to wręcz legendarny deser włoski. I choć kucharze od lat prześcigają się w udoskonalaniu przepisów na nią, jak dla nas nawet bez dodatków zachwyca podniebienie i stanowi idealną osłodę na ciepły letni dzień.

18. Gelato

Nieważne jaki region Włoch właśnie odwiedzacie, możecie być pewni, że gelato zawsze zaspokoją Wasze kubki smakowe. Choć powszechnie uważa się je po prostu za włoskie lody, to gdybyśmy przyjrzeli się bliżej okazuje się, że posiadają kilka cech zdecydowanie je odróżniających. Mniejsza zawartość śmietany, wyższa temperatura serwowania, większa gęstość dzięki ograniczonemu napowietrzaniu – właśnie dzięki nim zawdzięczają swoją wyjątkową jedwabistość i intensywny smak rozpływający się w ustach.

Z taką wiedzą nie pozostaje nic innego jak ruszać na podbój Włoch by odkryć wszystkie smaki tego pięknego kraju. Na szczęście już we wrześniu zawitamy znowu w Cuprze Marittimie a wraz z nią odwiedzimy Rzym, Florencję, Wenecję, Neapol i masą innych pięknych miejsc.

Share this post
  , , , , , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *