Chat with us, powered by LiveChat
Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Jak żyć zdrowo? Potrawy Lizbony

Nastał czerwiec a w raz z nim w powietrzu czuć zapach lata i studenckich wyjazdów… Planując upragnione podróże obiecujecie sobie jak najlepiej zgłębić kulturę odwiedzanych miejsc, wczuć się w ich prawdziwy lokalny klimat, zobaczyć jak najwięcej, przeżyć jak najwięcej i bawić się jak najwięcej… Nie znamy chyba lepszego sposobu na poznanie dalekich zakątków świata niż poprzez… żołądek :) Przed naszym wyjazdem do Portugalii proponujemy więc odpowiednio się przygotować i już zawczasu poznać potrawy Lizbony. Przed Wami nasze subiektywne Top 5 lokalnych dań:

1. Bacalhau jako narodowe danie Portugalii

Jest to rodzaj suszonego i solonego dorsza, którego następnie przygotowuje się na różne sposoby. Mówi sie, że dań bazujących na tym składniku jest w kuchni portugalskiej całe 365 – po jednym na każdy dzień roku. Wśród najbardziej znanych z nich znajdziemy pataniscas de Bacalhau, czyli placuszki z dorszem, Bacalhau à brás, jajecznica z dodatkiem dorsza, ziemniaków i cebuli oraz Bacalhau no forno, czyli dorsz z grilla.

Możecie samemu przygotować w domu pataniscas de Bacalhau, przepis jest dosyć prosty a potrzebować będziecie:

Składniki: Sposób przygotowania:
  • 80 dkg ziemniaków,
  • 50 dkg filetów z dorsza,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 szczypty pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • opakowanie zielonych oliwek faszerowanych papryką.
  • ugotuj ziemniaki i następnie ugnieć na gładką masę;
  • w niewielkiej ilości wody ugotuj dorsza (powinno to trwać ok. 15 min) a następnie drobno go posiekaj;
  • wymieszaj razem dorsza z ziemniakami, pietruszką jajkami, oliwkami i przyprawami;
  • na patelni rozgrzewamy olej, formujemy placuszki i smażymy je aż się zarumienią z obu stron;
  • podajemy z ogórkami kiszonymi i kwaśną śmietaną bądź jogurtem.

Trochę inną wersję tego przepisu znajdziecie a filmiku:

2. Pasteis de nata

Jest to najsłynniejsze portugalskie ciastko. Te kruche ciasteczka w kształcie babeczek z kremem w środku podawane są na ciepło z posypką z cukru pudru i cynamonu. Jedynych oryginalnych wyrobów spróbujecie w Lizbońskiej cukierni Pasteis de Balem, a ich dokładna receptura stanowi ściśle strzeżoną tajemnicę, którą znają jedynie trzy osoby. Powszechnie wiadomo, że do ich wytworzenia potrzebne są jaja, ciasto francuskie, cukier, mleko, cynamon ale ich proporcje i dodatkowe składniki pozostają niewiadomą. W sieci na szczęście znajdziemy wiele przepisów na pewną wariację tego smakowitego deseru.

3. Açorda al Alentejana

Jej nazwa pochodzi od regionu Alentejo, w którym jest najbardziej znana. To typowa portugalska zupa składająca się głównie z cienko pokrojonego chleba z czosnkiem, kolendry, oliwy z oliwek, octu i jajek w koszulce. Następnie możemy wyróżnić wiele jej odmian jak Açorda de Marisco (z krewetkami), Açorda de Bacalhau (z dorszem) czy  z pomidorami i chorizo. Choć mało apetyczna na pierwszy rzut oka, podbija serce każdego śmiałka, który jej spróbuje.

4. Sardinhas assadas czyli grillowane sardynki

Mówi się, że portugalska odmiana sardynek jest największa i najtłustsza na świecie. Poławia się je w tym regionie głównie latem, a te najbardziej świeże i najsłodsze dostaniemy w czerwcu. Portugalczycy w pełni korzystają ze zdrowotnych wartości sardynek, gdyż zawierają one duże ilości kwasów Omega 3. Grillowane przyrządzane są w całości, jedynie lekko osolone i na koniec podawane zazwyczaj włożone pomiędzy pajdy chleba.

Przygotowanie grillowanych sardynek nie wymaga od Was prawie żadnych umiejętności ;) Trzeba mieć tylko sardynki i grilla (albo patelnie grillową). Efekty zaś są zniewalające i zaspokoją wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy :)

5. Ameijoas à Bulhão Pato

Co by było to za zestawienie przedstawiające najsmaczniejsze potrawy Lizbony, gdyby nie znalazły się w nim owoce morze :) Małże przyrządzane w winie to jedna z najbardziej typowych przystawek w Portugalii, którą możemy spróbować w prawie każdym lokalu. Najsmaczniejszą ich częścią jest wyjadanie powstałego sosu maczając w nim chleb, i popijanie wszystkiego kuflem zimnego piwa… Niebo w gębie! W Polsce wydaje się, że przygotowanie takich dań jest trudne, wymagające czasu i umiejętności. Prawdą jest jednak, że są to jedne z najprostszych potraw, a jedyną przeszkodą może być utrudniony dostęp do świeżych produktów. Jak bardzo łatwo przygotować małże na winie pokaże Wam ten poradnik krok po kroku wraz ze zdjęciami przygotowań na każdym etapie gotowania.

Tak przygotowani możecie śmiało podbijać ulice Lizbony w trakcie naszego studenckiego wyjazdu SHAKE IT! Surfing w Portugalii. Ciekawi jesteśmy jakie smakołyki przywieziecie ze swoich podróży :)

Share this post
  , , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *