Chat with us, powered by LiveChat
Masz pytania? Dzwoń! +48 7337-74-253

Co warto spróbować? Alkohole Grecji

Grecja nierozerwalnie kojarzy nam się z turkusową wodą, wspaniałą starożytną architekturą, piaszczystymi plażami, aromatycznymi świeżymi daniami i zorbą uświętniającą każdą wesołą imprezę. To o czym jednak często zapominamy, a stanowi również wizytówkę tego kraju, to alkohole Grecji. Od retsiny, ouzo, aż po tsipouro i Metaxę. Żeby ułatwić Wam wybór w trakcie kolejnego studenckiego wyjazdu przygotowaliśmy małe zestawienie, opisujące najważniejsze alkohole Grecji. Szykujcie więc kieliszki – zaczynamy. Yamas!

Greckie wino – idealny dodatek do obiadu

Do obiadu nie będziesz mógł obejść się bez  pysznego domowego winka,  jak np. Retsina. W  tym kraju znajdziesz je w praktycznie w każdym sklepie, i nie może go również zabraknąć w żadnym greckim domu. Trudno się dziwić skoro wino jest najbardziej wiekowym greckim alkoholem. Według mitologii zawdzięczamy je półbogowi Dionizosowi, synowi Zeusa, który podzielił się sztuka wytarzania wina z Ikarem. Obecnie Grecy posiadają cały szereg szczepów winorośli charakterystycznych tylko dla tego kraju. Większość z nich stanowią wina białe, które schłodzone i podawane ze spritem stanowią idealny dodatek do obiadu, by orzeźwić się a przy tym nie ryzykować bólu głowy na następny dzień. Jest to również alkohol przyjazny studenckiej kieszeni – w każdym sklepie znajdziecie tu wina, których ceny zaczynają się od 2 euro, jak również 1.5litrowe wina w poręcznych plastikowych butelkach. A do tego jakie smaczne!

Piwa – nie dla Greków

Tu smutna wiadomość dla piwoszy – Grecja nie jest krajem, który przepada za tym trunkiem.  W sklepach znajdziecie zazwyczajstacjonarnych sklepach znajdziecie 2-3 rodzaje piw. A dopiero od niedawno można tam znaleźć smakowe piwa. Ale jeżeli nie wyobrażacie sobie upalnego dnia bez schłodzonego piwa w dłoni, to w wiekszości sklepów powinniście znaleźć piwa Amstel, Heineken oraz tradycyjnie greckiego Mythosa.  Jak połączycie je jeszcze z jednym ze słynnych lokalnych dań (których pełne zestawienie znajdziecie u nas na blogu) to macie gwarantowany prawdziwie wakacyjny relaks w sielankowej atmosferze.

Ouzo dla spragnionych wrażeń

Z upalnymi dniami prawdziwi Grecy radzą sobie popijając anyżowe Ouzo (o zawartości alkoholu nawet do 48%!). Choć może być to dla nas mało intuicyjne napój ten idealnie gasi pragnienie i oczywiście poprawia samopoczucie. to co jednak jest najczęściej przez turystów zapamiętywanie, to fakt, że ouzo po połączeniu z wodą zmienia kolor na mleczno biały. Magia! Pamiętajcie jednak, że dodanie wody podkreśla specyficzny smak tego trunku, wydobywając z niego anyżowy aromat. Do obiadu najczęściej łączy się je z potrawami (szczególnie owocami morza) o wyrazistym smaku, jak ośmiornica, marynowane anchovis, czy faszerowane ostre papryczki. Ouzo sprawdza się dobrze też w medycynie.  Na wyjeździe doskwiera Wam ból zęba? Jeden z domowych sposobów zaleca przed wyprawą do stomatologa spróbować przepłukać jamę ustną tym specyfikiem, by pozbyć się bólu!

Tsipouro – grecki bimber

Grecy w swoim asortymencie posiadają również dobrze znaną nam wódkę, ale jest to rzadziej spożywany alkohol. Nie przepadają jednak za piciem jej w kieliszkach, a preferują ją w szklance z lodem albo w postaci drinków.  Najczęstsze mieszają ją z red bullem, sokiem pomarańczowym czy poprostu… sokiem z cytryny! Takie cytrusowe połączenie jest najlepsze, gdyż greckie cytrusy są naprawdę soczyste i smaczne, a dodatkowa dawka witaminy C uchroni Was przed negatywnymi skutkami picia, tak dobrze znanymi dnia następnego (o innych sposobach walki z kacem możecie przeczytać u nas na blogu).

Tradycyjne alkohole Grecji to jednak nie wódka a Tsipouro – lokalny bimber o przezroczystym kolorze, wytwarzany z pozostałości pras winogronowych. W smaku przypomina w dużym stopniu włoską grappę i jest bardzo podobne do innego greckiego trunku – Raki. Główna różnica pomiędzy nimi to region pochodzenia (tsipouro jest kontynentalne, raki z Krety), stężenie alkoholu oraz dodatek anyżu (obecnego tylko w tsipouro). Zazwyczaj pija się je po posiłku (dla lepszego trawienia) w postaci shota. Miejscowi twierdzą, że grecki bimber zdecydowanie lepszy jest od wódki, bo nie trzeba sie martwić następnego dnia o ból głowy ;)

Metaxa – alkohol znany na całym świecie

Żaden z tych alkoholi nie przypadł Ci do gustu i wolisz spędzać wieczory przy koniaku ? Idealnie! Grecja to kolebka oryginalnego i jednego z najsłynniejszych koniaków na świecie czyli Metaxy. Jest to miejscowa odmiana brandy z domieszką wina. Wzbogaca się ją ekstraktem z ziół, wśród których znaleźć można m.in. anyż. Swój aromat zawdzięcza leżakowaniu w wiekowych, dębowych beczkach. Posiada ona  3, 5, 7 lub 12 gwiazdek, które odpowiadają liczbie lat leżakowania destylatów winnych. Jeśli wcześniej piliście go tylko w Polsce tym bardziej powinniście spróbować go w kraju jego wytworzenia i poczuć z myślą o jakim smaku, został stworzony.

Alkohole Grecji Was nie przekonały i dalej zastanawiacie się dlaczego warto odwiedzić ten kraj? Nie ma co się dłużej głowić, pakujcie walizkę i wyskoczcie z nami już we wrześniu na Wielkie Greckie Wakacje studenckie w słonecznej Nea Potidea a przekonacie się na własnej skórze, że jest to kraj, do którego chętnie wraca się co roku.

Share this post
  , , , , , , , ,


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *